marți, 17 februarie 2009

The Balkan Girls - Invitatie la dezmat?


"I'm gonna start my weekend with gin tonic and lime" [in traducere libera: "Imi voi incepe weekend-ul cu gin tonic cu lamaie"]. Asa rasuna vesel si sexy unul dintre versurile de inceput ale piesei care va reprezenta tara noastra la Eurovision-ul de anul acesta, de la Moscova, "The Balkan Girls". Nu ma indoiesc ca exact asa fac fetele din Balcani, unde se stie ca fetele de la 15-16 ani incolo au devenit cel putin amice ale domnului Bachus. Dar oare stie asta si vocea piesei, Elena Gheorghe? Sau mai bine zis, cat de bine stie limba engleza, pentru ca in ultima vreme se cam aud voci, ce-i drept, un pic rautacioase, care afirma ca Elena n-ar prea stapani limba lui Shakespeare.

Vreau sa mentionez din start ca reprezentanta tarii noastre la Eurovision 2009, Elena Gheorghe este o fata deosebita. Nu am nimic personal cu ea, din contra, o admir pentru ambitie, forta si talent. Cu toate acestea insa, cantecul de petrecere pe care il va prezenta la Eurovision, ale carui versuri nu stiu cine le-a putut compune, s-ar putea sa se intoarca cu impactul unui boomerang impotriva ei. Desigur, nu incerc sa tragidizez ridicolul din cateva versuri ale acestei piese, versuri care, bineinteles, prind in ultima perioada nu numai in Romania, ci in intreaga Europa, dar cand auzi "My hips are ready to blow!["Coapsele mele sunt pregatite sa explodeze!"],sau "This record is so hot, and I've got so much to show" [Piesa asta e atat de fierbinte, si eu am atatea sa arat], nu poti sa nu te intrebi..."cam ce ai de aratat, Eleno?"... "Aa...si, by the way, tata' tau, prea cucernicul parinte Gheorghe, danseaza fain pe piesa asta? Ce zice de coapse? Sunt ok, merg, explodeaza bine pe piesa ta?" Dupa care, ca sa fie si mai sigura treaba, duduica cu pricina fuge de-si cauta un baietas cu bani...asa...deh...pentru un sarut. Ca daca -i cald in clubul din Balcani... Deci, continuam cu analiza pe text: "I'll find a boy for a kiss".

Stiti? Ceea ce frapeaza la piesa, este ca dupa versurile cu tenta sexy-senzuala, cu unduiri de solduri, ginuri tonice si lasare in voia sortii in miez de noapte intr-un club, undeva in Balcani, se trece rapid la o latura romantico-siropoasa de basm, in care, vorba Simonei Senzual, sa-i dea Dumnezeu sanatate si coapse bune, "teluricul se amesteca cu sacrul", si anume: " Who knows? Maybe he'll be my prince!"...Oh, Doamne! Nu zau! Fugi d-aci! Drept asta vrea duduia din Balcani, cine-o fi ea, dupa un gin tonic cu lamaita in miez de noapte. Sa fie baiatul un gentleman, un print coborat din vazduh, asemeni Luceafarului in noapte, care, apropos a intrat in Guiness Book macar.

Cu toate acestea, nu o pot blama pe Elena, si nici nu pot incerca sa dau vina pe Duta, sau pe textier, cine o fi el, in conditiile in care textele la orice piesa compusa de vreun roman in ultima perioada, abunda efectiv de ciudatenii, adica sunt practic versuri proaste. Adica, mai exact, asta vor romanii nostri sa auda... Nu pot decat sa ii doresc tinerei Elena mult succes la Eurovision, sper sa o tina vocea, si sa faca adevarate furori cu cele multe rochii pe care le va prezenta in timpul concursului...Desi, sincer, ma indoiesc ca va lua premiul cel mare, pentru ca Eurovisionul a devenit clar o chestie de interese de tot felul, despre care prefer sa nu mai vorbesc deloc. Vreodata.

Niciun comentariu: